Αντιγράφω από το σημερινό ‘πρωτοσέλιδο’ του in.gr:

Μέσω Αϊτής έφτασε ο HIV στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Ο  ιός του AIDS πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, έκανε όμως μια στάση στην Αϊτή  πριν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ευρώπη, δείχνουν αναλύσεις που δημοσιεύονται την Τρίτη. Έπειτα από την άφιξη του πρώτου μολυσμένου μετανάστη, γύρω στο 1969, ο HIV έμεινε απαρατήρητος για 12 χρόνια.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο της Αϊτής ως ενδιάμεσου σταθμού, δείχνει όμως ότι ο ιός έφτασε στην Αμερική νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

«Είναι ανατριχιαστικό που μαθαίνουμε ότι κυκλοφορούσε τόσο καιρό κάτω από τη μύτη μας» σχολιάζει στο Reuters ο Μάικλ Ουόρομπεϊ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ομάδα του Ουόρομπεϊ πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις σε αποθηκευμένα δείγματα αίματος από ασθενείς τα πρώτα χρόνια της επιδημίας τόσο στην Αϊτή και στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή ο αριθμός των μεταλλάξεων που συσσωρεύει ο ιός εξαρτάται από το πόσο καιρό έχει μείνει σε μια χώρα, οι γενετιστές μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο από την άφιξη του πρώτου ασθενή.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο HIV έφτασε στην Αϊτή το 1966, πιθανώς από έναν και μόνο φορέα που προερχόταν από την Κεντρική Αφρική. Στη συνέχεια ο ιός μεταπήδησε και στις ΗΠΑ, πάλι μέσω ενός και μόνο φορέα, πιθανώς τιο 1969. Επειδή ο σεξουαλικός τουρισμός από τις ΗΠΑ προς την Αϊτή δεν είχε ακόμα ξεκινήσει εκείνη την εποχή, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι την ασθένεια μετέφερε κάποιος Αϊτινός μετανάστης.

Η ανάλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε απευθείας από την Αφρική στις ΗΠΑ και δίνει πιθανότητα 99,8% να έφτασε με ενδιάμεσο σταθμό τη Χαβάη.

Το στέλεχος που επικρατεί στην Αμερική μεταφέρθηκε αργότερα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο HIV πιστεύεται ότι εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό το 1930, στο Καμερούν ή άλλη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, πιθανώς από κυνηγούς που κατανάλωσαν κρέας πιθήκων μολυσμένων με παρεμφερή ιό.

Ο ιός αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1981.”

Newsroom ΔΟΛ

Με λίγα λόγια ξέρουμε τα πάντα για το πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο εκτός… από τον τρόπο διαφυγής απ’αυτό…

Αν αυτό δε λέγεται τραγική ειρωνία τότε μάλλον ο όρος είναι κενός περιεχομένου…

Καλημερίζω περισπούδαστα,

Agent Provocateur