Δε θα το παίξω κουλτουριάρης (γιατί, δεδομένων όσων έχεις δει εδώ μέσα από μένα, δε θα γίνω και πιστευτός!)… Θεωρώ ότι είναι απόλυτα υγιές να φας κόλλημα είτε με το τελευταίο άσμα της Πέγκυς Ζήνα(ς), όπερ και εγένετο με την πάρτη μου, είτε με το soundtrack του American Beauty, όπερ επίσης εγένετο, για μια ακόμα φορά, εδώ και λίγες μέρες. Μετά από πειραματισμούς αρκετών ετών, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν είναι στο να καις πού και πού λίγα εγκεφαλικά κύτταρα με, παραδείγματος χάριν, σερί επεισόδια του ‘How I met your Mother’ αλλά στο να αρνείσαι πεισματικά να πας ένα βήμα παραπέρα και να μένεις κολλημένος στα ίδια ερεθίσματα, λες κι ο εγκέφαλος σου είναι μπουγάδα με λευκά που πλένονται πάντα στους 70 βαθμούς!

Αυτές τις μέρες έχω και πάλι, μετά από κάμποσο καιρό, αρκετό ελεύθερο χρόνο. Κι η αλήθεια είναι ότι από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποίησα ήταν πως στο προηγούμενο διάστημα είχα καταναλώσει αρκετά εύπεπτα πράγματα από πλευράς εγκεφαλικού καυσίμου… Το πιο πιθανό γιατί είχα τέτοιο overdose μέσα στη μέρα που το βράδυ ή όταν υπήρχε λίγος χρόνος για σκότωμα, τέλος πάντων, το πιο περίπλοκο που δεχόμουν να επεξεργαστώ ως πληροφορία ήταν οι ερωτήσεις του Taxi Girl (τύπου ‘Ποιος είναι ο παρουσιαστής του Όμορφου Κόσμου;’… θου Κύριε!) Επιπλέον, πρέπει να παραδεχτείς ότι τώρα που είναι καλοκαιράκι, μπορείς πολύ πιο εύκολα είτε να βρεις χρόνο για να κάνεις αυτά που σ’αρέσουν είτε να πάρεις την απόφαση να τεμπελιάσεις χωρίς τύψεις! Απλά, επειδή κι όταν κάνεις το χόμπι(τ) σου ακόμα, μπορεί κάτι να σου μένει κι από κει, είναι έξυπνη κίνηση να διαλέξεις λίγο πιο προσεκτικά που θα στρέψεις τα ματάκια και τ’αυτιά σου.

Άμα έχεις όρεξη για τηλεθέαση, π.χ., μην διαλέξεις να δεις για νιοστή φορά το ‘Ρετιρέ’ ή τη ‘Μαρία την Άσχημη’… ΟΚ, η Μαρία έγινε γκομενάκι (περί ορέξεως πατσαβουρόπιτα αλλά δεν είναι της παρούσης!), πήρε και ματσό γαμπρό, τέλος! Αντ’ αυτού, υπάρχουν μπόλικες ταινίες που το χειμώνα δεν πρόλαβες να δεις στους σινεμάδες, άφθονες καλογυρισμένες σειρές (ελληνικές και ξένες) που μπορείς να βρεις full τα επεισόδιά τους στο internet και χιλιάδες κλασσικές ταινίες, τις οποίες, μεταξύ μας τώρα, δεν έχεις δει ούτε ως αφίσα, αλλά άμα γίνει κουβέντα γι’αυτές θα πάρεις περισπούδαστο ύφος και θ’αρχίσεις την αξιολόγηση λες κι έχεις τελειώσει τη Βασιλική Ακαδημία Κινηματογράφου…

Το ίδιο έξυπνα μπορείς να κινηθείς και με τ’αναγνώσματά σου. Το NITRO Ιουλίου θα είναι εκεί και θα σε περιμένει και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Γιατί δε δοκιμάζεις να ξεθάψεις απ’τη βιβλιοθήκη σου ένα από τα τόσα βιβλία που δέχτηκες ως δώρα κι απ’τα οποία έχεις διαβάσει μόλις και μετά βίας την αφιέρωση στην πρώτη σελίδα; Μπορεί και να είναι ευχάριστη η αλλαγή (λέω εγώ τώρα!) Ομοίως, με ένα μπλουζάκι λιγότερο από τις καλοκαιρινές αγορές σου, εξοικονομείς λεφτά για το εισιτήριο μιας συναυλίας (γιατί δεν ψωνίζεις κι απ’ όπου να ‘ναι!) και μπορείς να δεις πόσο όμορφο συναίσθημα είναι να σου τραγουδάνε για το φεγγάρι και να το βλέπεις πάνω απ’το κεφάλι σου αντί ν’αντικρύζεις το φωτιστικό της ΙΚΕΑ, όπως συνέβαινε όλο το χειμώνα…

Δε θα στο παίξω ούτε Τιμογιαννάκης ούτε Πανουσόπουλος για να σου φτιάξω εγώ την πολιτιστική σου ατζέντα. Απλά διαπίστωσα με τη μέθοδο της ομοιπαθητικής και μέσα από αυτοέλεγχο ότι έχει πλάκα να διευρύνεις τις εμπειρίες σου. Δεν είναι η επανάληψη μονάχα που είναι ‘μήτηρ μαθήσεως’. Καμιά φορά και ‘τ’άγνωστο και το απ’αλλού φερμένο’ είναι εξίσου γοητευτικό. Μη σου πω ότι έχει τελείως άλλη χάρη απ’όσα ήξερες ως τώρα!

Καλές πτήσεις,

Agent Provocateur

ΥΓ: ΟΚ, οφείλω να ομολογήσω ότι επειδή με τον καιρό εδώ που είμαι κοντεύω να φλιπάρω – σήμερα, 09/07 έχει μέγιστη 15 βαθμούς(!) – προτιμώ να ζω στον κόσμο ενός καλού βιβλίου για λίγες ώρες, παρά να μετράω τα λέπτα μέχρι να πάω επιτέλους σε ζεστά κλίματα, όπως κάθε αποδημητικό πτηνό που σέβεται τον εαυτό του!

Advertisements